Hoe snel verdient vloerisolatie zich terug?
U heeft ongetwijfeld gehoord over de voordelen van het isoleren van uw woning. Een van de efficiënte manieren om uw huis te isoleren is via vloerisolatie. Met vloerisolatie wordt niet alleen de kou buiten gehouden, maar ook uw energierekening aanzienlijk verlaagd. Maar hoe snel heeft u deze investering ongeveer terugverdiend? In dit artikel proberen we u hier wat meer inzicht in te geven.
Investeren en besparen gaan hand in hand
Het laten aanbrengen van vloerisolatie voelt misschien als een flinke uitgave op het eerste gezicht. Toch is dit een investering die zichzelf in de loop van de tijd dubbel en dwars bewijst. Stelt u zich voor: u treedt uw woonkamer binnen op een koude winterdag en wordt begroet door een aangename warmte die u van de vloer omhoog voelt komen. Dat gevoel van comfort is onbetaalbaar. Maar dat is niet het enige voordeel. Naarmate u de maanden en jaren doorbrengt in uw geïsoleerde woning, zult u merken dat uw energierekening een stuk vriendelijker wordt.
Die heerlijke warmte die u in de winter ervaart, gaat niet meer verloren door de kieren of de bodem. Uw verwarmingssysteem kan het zich zelfs veroorloven om een tikkeltje luier te zijn. Want waarom zou het overuren draaien als de warmte nu veel langer binnenshuis blijft hangen? Dat betekent dat u minder stookkosten heeft.
Hoeveel geld bespaart u met vloerisolatie
Hoeveel u precies gaat besparen, is een verhaal op zich. U zou kunnen denken aan de grootte van de ruimte waar de vloerisolatie geplaatst is. Een grotere ruimte heeft doorgaans meer warmte nodig, maar dankzij de isolatie blijft die warmte nu binnen. Daarnaast is het type isolatiemateriaal dat onder uw vloer rust ook van invloed. Sommige materialen hebben net dat beetje extra als het aankomt op warmtebehoud. En laten we de altijd fluctuerende energieprijzen niet vergeten.
Ondanks deze variabelen blijft één ding zeker: u bespaart. Sterker nog, in sommige gevallen kan de jaarlijkse besparing oplopen tot enkele honderden euro’s. Dus, terwijl u geniet van de behaaglijkheid van uw woning, kunt u ook een tevreden glimlach op uw gezicht toveren als u denkt aan de besparingen.
Gemiddelde terugverdientijd vloerisolatie
Investeren in vloerisolatie kan voelen als een flinke stap, vooral als u vooraf niet exact weet wanneer u uw investering terugziet. Echter, de jaarlijkse besparingen op uw energierekening spreken boekdelen. Velen vragen zich af: hoe lang duurt het voordat deze besparing de initiële investering dekt?
De terugverdientijd kan variëren door verschillende factoren. Zo kan het klimaat waarin u woont van invloed zijn: in koudere gebieden zal de verwarming vaker aan staan, waardoor isolatie een groter verschil maakt. Ook de keuze van het isolatiemateriaal en de kwaliteit van de installatie spelen een rol.
De meeste huiseigenaren ervaren dat de investering in vloerisolatie zich binnen 5 tot 10 jaar terugbetaalt. Na die periode blijft het voordeel van besparing doorlopen, jaar in jaar uit. Dus, terwijl u geniet van het comfort, werkt de vloerisolatie ondertussen stilletjes in uw voordeel, zowel voor uw wooncomfort als voor uw portemonnee.
Andere voordelen die meetellen
Hoewel de financiële terugverdientijd een belangrijk aspect is, zijn er ook andere voordelen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van vloerisolatie. Uw woning stijgt bijvoorbeeld in waarde door een beter energielabel. Ook draagt u bij aan een beter milieu door minder energie te verbruiken, wat weer leidt tot een lagere CO2-uitstoot.
Daarnaast is er het verhoogde comfort in uw woning. In de wintermaanden zult u minder last hebben van koude voeten en in de zomer blijft uw woning koeler. Dit verhoogde comfort is moeilijk in geld uit te drukken, maar het draagt zeker bij aan de tevredenheid over uw investering.
Combineer vloerisolatie met bodemisolatie
Optimaal rendement van uw investering? Het combineren van vloerisolatie met bodemisolatie is dan een verstandige overweging. Als uw kruipruimte voldoende hoogte heeft, kunt u overwegen beide vormen van isolatie toe te passen. Het voordeel van deze combinatie is bewezen: naast een warmer gevoel aan uw voeten en lagere stookkosten, voorkomt u vochtproblemen in de kruipruimte.
Vocht in de kruipruimte kan namelijk leiden tot problemen als schimmelvorming en ongedierte. Bovendien kunnen nare geurtjes, afkomstig uit een vochtige kruipruimte, uw wooncomfort beïnvloeden. Door zowel de vloer als de bodem te isoleren, pakt u deze problemen bij de bron aan en zorgt u voor een drogere, gezondere woning en kruipruimte.
Vloerisolatie door een professional
Hoewel het technisch mogelijk is om zelf isolatiematerialen voor zowel bodem- als vloerisolatie aan te brengen, is het vaak praktischer en effectiever om dit over te laten aan een specialist. Vooral omdat sommige hoogwaardige materialen specifieke technieken of machines vereisen waarover alleen professionals beschikken.
BROA vloerisolatie kan u op deskundige wijze helpen met het aanbrengen van vloerisolatie. Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
Kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.