Ventilatiegaten boren; hoe werkt dat?
Het isoleren van uw kruipruimte is van groot belang bij het reduceren van de stookkosten in de winter. Het is daarnaast ook belangrijk om de kruipruimte goed te ventileren. Hiervoor worden er ventilatiegaten geboord, zodat de lucht in de kruipruimte kan circuleren. Zo verkleint u de kans op nare problemen zoals stank, schimmels en ongedierte in huis. Hieronder leggen wij u uit waar u op moet letten bij het boren van ventilatiegaten in uw huis.
Waarom ventilatiegaten boren in uw woning?
U heeft de kruipruimte laten isoleren en kunt deze winter genieten van warme voeten en minder hoge stookkosten. Terwijl u geniet van de behaaglijke temperatuur ruikt u wel een rare geur in huis, ziet u zo nu en dan ongedierte kruipen en begint u op sommige plekken schimmel te zien. Het zou zomaar kunnen dat de kruipruimte nu wel geïsoleerd is, maar alsnog niet goed geventileerd. Om ellende in huis te voorkomen is het belangrijk dat de kruipruimte goed geventileerd wordt. De kruipruimte ventileren gebeurt door middel van het boren van ventilatiegaten.
Het juiste gereedschap
Wanneer u de kruipruimte wilt ventileren door middel van ventilatiegaten, is het belangrijk om met het juiste gereedschap te werk te gaan. Het is hierbij belangrijk om eerst te kijken door welk materiaal u moet gaan boren. In de meeste gevallen zult u door beton moeten boren en heeft u een betonboor nodig. Bij BROA beschikken wij over het juist gereedschap en de juiste kennis om uw kruipruimte te voorzien van ventilatiegaten, zodat u vochtproblemen in de kruipruimte kunt verhelpen én voorkomen.
De juiste plek
Wie denkt dat ventilatiegaten boren gewoon in het wildeweg een paar gaten naar de kruipruimte boren is, heeft het fout. Het is belangrijk dat deze ventilatiegaten op de juiste plek geboord worden, zodat er luchtcirculatie plaats kan vinden in de kruipruimte. Het bepalen van de benodigde hoeveelheid ventilatiegaten in de kruipruimte is altijd maatwerk. Bij BROA kunnen wij voor u een grondige inspectie uitvoeren en in kaart brengen waar en hoeveel ventilatiegaten er moeten worden aangebracht in uw kruipruimte.
Tijdens deze inspectie zullen wij kijken naar de totale oppervlakte van de kruipruimte, de samenstelling van compartimenten die in de kruipruimte aanwezig zijn en het vochtgehalte in de kruipruimte. Vervolgens zullen op de aangegeven plekken ventilatiegaten geboord worden en wordt hierin een ventilatiekoker aangebracht. Deze kokers zijn van belang om te voorkomen dat spouwmuurisolatie de ventilatiegaten blokkeert.
Door de muur of via de grond ventilatiegaten boren
In de meeste gevallen zullen de ventilatiegaten via de muur naar de kruipruimte geboord worden. Soms komt het voor dat er bijvoorbeeld een schuifpui op de plaats zit waar ook een ventilatiegat moet komen of lopen er leidingen dwars doorheen. In dat geval is niet mogelijk om een ventilatie renovatiekoker aan te brengen en plaatsen we in plaats daarvan een zogenaamd koekoek rooster.
In dit geval wordt één vierkante meter tegel of gras verwijderd op de plaats waar de ventilatie door de muur moet. We graven daar vervolgens 60 cm weg, tot aan de fundering. Daarna boren we op zo’n 10 cm vanaf de bodem een ventilatiegat dat bijna haaks staat op de fundering. We plaatsen een koekoeksrooster dat de wind geleidt en regenwater aflaat vloeien en bedekken het met grind voor optimale drainage. Als laatste maken we het gehele gat weer netjes dicht en zorgen we dat alles er verzorgd uitziet.
Een ventilatiegat afdichten
Wanneer er ventilatiegaten vanaf buiten naar de kruipruimte zijn geboord, wilt u natuurlijk niet met zo’n gapend gat in uw muur blijven zitten. Door een rooster op de ventilatiegaten te plaatsen, voorkomt u dat puin en ongedierte in uw ventilatiegaten terechtkomen. Als de gaten door puin dichtslibben, kan dit leiden tot een verstoring van de luchtcirculatie in de kruipruimte. Dit kan weer leiden tot een vochtige kruipruimte en dus tot nare luchtjes, schimmels en ongedierte in huis. Open ventilatiegaten kunnen ook aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld wespen of bijen om er een nest in te bouwen. En als u eenmaal een bijen- of wespennest in uw muur heeft, moet dit vrijwel altijd verwijderd worden door een expert, iets waar u waarschijnlijk niet op zit te wachten. De roosters om de ventilatiegaten te dichten zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten, zodat ze passend gemaakt kunnen worden bij de stijl van uw huis.
Belangrijke tip!
Natuurlijk wilt u de ventilatiegaten netjes afsluiten met een rooster. Let er echter wel op dat u de gaten nooit volledig dichtmaakt in de kruipruimte. Mensen willen regelmatig de ventilatiegaten in de kruipruimte tijdens de winter dichtmaken, maar houd hierbij rekening met het feit dat u de kruipruimte dan helemaal afsluit. De kans is groot dat hierdoor juist de vochtigheid in de kruipruimte stijgt en de kans groter wordt op een zeer vochtige kruipruimte, met alle gevolgen van dien. Wilt u uw stookkosten verminderen en genieten van een lekkere warme vloer? Vloerisolatie zorgt ervoor dat u tijdens de koudere dagen toch kunt genieten van een warme woning.
Vloerisolatie- en ventilatie door een professional
Wanneer u uw kruipruimte laat isoleren is het belangrijk om ook te laten kijken naar de ventilatie in uw kruipruimte. Deze twee gaan namelijk hand in hand. BROA vloerisolatie kan u helpen met het isoleren van uw kruipruimte én het ventileren van uw kruipruimte. Door zowel een goede isolatie als ventilatie in uw kruipruimte profiteert u van een lekkere warme vloer en een gezond leefklimaat. Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.