Koude vloer
Niets is vervelender dan thuiskomen in een koud huis, met een koude vloer in uw woonkamer. Uw verwarming moet dan vaak uren draaien voordat uw huis een aangename temperatuur heeft bereikt, en dat brengt veel energiekosten met zich mee. Een groot deel van die kosten zijn al gemaakt voordat u überhaupt kunt genieten van de warmte. Sterker nog, de verwarming heeft vaak niet eens invloed op de temperatuur van uw vloer. Benieuwd hoe dat komt?
Een koude kruipruimte is vaak de oorzaak
Is uw vloer altijd koud, zelfs als uw verwarming hoog staat? Dan is er een grote kans dat de kruipruimte de oorzaak is. In deze ruimte, gelegen onder uw vloer, heersen lage temperaturen. Deze koude lucht heeft invloed op de temperatuur van uw vloer en is daarom een bedreiging voor uw woongenot. Vooral als de buitentemperatuur daalt, dan daalt de temperatuur in uw kruipruimte mee. En dat voelt u aan uw voeten en in uw portemonnee.
De kruipruimte wordt niet verwarmd en is van nature koud en vochtig. Een botsing van warme lucht in het huis en de koude lucht in de kruipruimte in combinatie met vocht zorgt voor condens. De onderkant van uw vloer wordt vochtig en voelt koud aan.
Isoleer en ventileer uw kruipruimte
Voor het aanpakken van de koude vloer dient u uw kruipruimte te isoleren en ventileren. U kunt daarbij kiezen voor TONZON vloerisolatie. De TONZON methode is tweeledig. Enerzijds wordt er een bodemfolie aangebracht die ervoor zorgt dat optrekkend vocht en grondwater geen kans krijgt om de kruipruimte binnen te komen. Vervolgens worden de thermokussens tegen de onderzijde van uw vloer aangebracht. Deze luchtzakken zorgen ervoor dat warme lucht die door de vloer zakt wordt weerkaatst waardoor uw vloer warmer aanvoelt. Om ervoor te zorgen dat er geen stilstaande lucht ontstaat en dat vocht wordt afgevoerd is ventilatie nodig. Bij goede ventilatie van de kruipruimte wordt ook het probleem van nare luchtjes verholpen en wordt vochtige lucht afgevoerd en gedroogd. Echter, als deze ruimte niet goed geventileerd is, blijft de vloer vochtig en kunnen er schimmels ontstaan in de vloerbedekking of houten vloer. Door een goede isolatie en ventilatie aanpak verminderen we de verschillen in luchtlagen in uw woning, ook wel stratificatie genoemd.
Wat is stratificatie?
Als uw huis een kruipruimte heeft, dan is de lucht in uw woning verdeeld in verschillende luchtlagen. Deze luchtlagen hebben allemaal een eigen temperatuur, waarbij de luchtlaag die zich het dichtste bij uw vloer bevindt de laagste temperatuur heeft. Het verschil in luchtlagen binnen uw woning kan ervoor zorgen dat u zich niet fit of rillerig voelt. Dit gevoel kan al opspelen bij een temperatuurverschil van drie graden. Vooral gedurende de wintermaanden, wanneer de kruipruimte steeds kouder wordt, neemt het verschil tussen de luchtlagen toe. Door uw kruipruimte te isoleren en ventileren verkleint u het verschil tussen luchtlagen. En dat heeft een positief effect op hoe fit u zich voelt!