Veelgemaakte fouten bij vloerisolatie
Het aanbrengen van vloerisolatie gebeurt steeds vaker. Vloerisolatie houdt warmte beter in huis, waardoor u minder stookkosten heeft. Het is beter voor het milieu, zorgt voor een warme vloer, verhoogd de waarde van uw huis en biedt een hoog wooncomfort. Naast al deze voordelen kan het ook nog eens snel geplaatst worden en hoeft het niet duur te zijn. Waar wacht u nog op?! Toch worden er bij het zelf leggen van vloerisolatie ook nog veel fouten gemaakt. Wij behoeden u met onderstaande lijst voor veelgemaakte fouten bij vloerisolatie.
Beginnen zonder voorbereiding
Bent u een echte doe-het-zelver en denkt u; dit doe ik wel eventjes? Als je handig bent, is het zelf isoleren van uw vloer een optie. Maar bereidt uzelf altijd goed voor. Win veel informatie in over verschillende technieken, materialen en methoden. Isoleren is specialistisch werk. Op het internet is veel informatie te vinden en op YouTube vindt u tal van tutorials waarin het isoleren van een vloer haarfijn wordt uitgelegd. Begint u zonder voldoende voorbereiding? Dan is de kans op koudebruggen groot en dit levert vochtproblemen op. De kans op beschadiging aan uw vloer is aannemelijk of de isolatiewaarde vermindert doordat u het verkeerde materiaal kiest. Zonder voldoende voorbereiding loopt u ook de kans op gezondheidsproblemen op. Voor sommige isolatiematerialen moet u namelijk beschermde kleding dragen. Kortom: voor een zo goed mogelijk eindresultaat is een goede voorbereiding essentieel.
Appels met peren vergelijken
Het leggen van vloerisolatie kost geld en er bevinden zich misschien een groot aantal vloerisolatie specialisten bij u in de buurt. Vraag altijd meerdere offertes op bij verschillende bedrijven. De prijzen kunnen namelijk flink uiteenlopen, dus ga niet direct met de eerste in zee. Vergelijk geen appels met peren. Bekijk aandachtig de voor- en nadelen per bedrijf en check daarna de prijs. Welke past het best bij uw situatie?
Subsidie check vergeten
Vloerisolatie is goed voor het milieu en verhoogd de waarde van uw huis. Dit zijn al twee pluspunten waar uw gemeente 100% achterstaat. Ga langs bij het gemeentehuis in uw gemeente en leg de isolatieplannen voor. De kans dat er een regionale subsidie is in uw gemeente is aannemelijk. Als u een subsidieregeling kunt treffen voor de isolatiewerkzaamheden, is dat toch mooi meegenomen.
Te zuinig omspringen met materialen
Er is een grote keuze uit verschillende soorten materialen voor vloerisolatie. Besteed hier genoeg aandacht aan, want de materiaalkeuze is essentieel voor het resultaat van uw vloerisolatie. Wilt u vloerisolatie zelf aanbrengen, laat uw kruipruimte of vloer dan eerst inspecteren door een isolatiespecialist. Een isolatiespecialist zal samen met u het beste materiaal uitkiezen. De materiaalkeuze hangt ook af van factoren als een vochtige kruipruimte, een complexe vloer met veel gewelven of balken, een houten vloer en de hoogte van de kruipruimte. Kies niet per definitie de goedkoopste materialen. Overleg eventueel met de isolatie specialist welke materialen geschikt zijn voor uw kruipruimte en waarom bepaalde keuzes het beste zijn. Door gebruik van het verkeerde materiaal kunnen isolatiedekens verzakken waardoor de isolatiewaarde afneemt.
Heeft u een houten vloer en wilt u deze zelf gaan isoleren? Lees daar alles over in onze blog ‘Houten vloer isoleren kruipruimte’.
Niet via de kruipruimte isoleren
Als u een kruipruimte heeft, ongeacht de diepte daarvan, is vloerisolatie mogelijk zonder dat uw vloer verwijderd hoeft te worden. Dat scheelt een hoop tijd en extra kosten. Als de diepte van uw kruipruimte minder is dan 50 centimeter hoog, is het verstandig een vakman in te schakelen. Is uw vloer aan vervanging toe of wilt u een nieuwe vloer leggen, dan kunt u overwegen om het isolatiemateriaal direct onder de nieuwe vloer te laten leggen. Houd er dan rekening mee dat de vloer wel hoger komt te liggen.
Niet omkijken naar koudebruggen
Koudebruggen worden vaak vergeten. Wilt u uw vloer 100% isoleren, dan mogen koudebruggen niet vergeten worden. Koudebruggen zijn zwakke schakels in het buitenschil van de woning, zoals scheuren en punten binnen de kruipruimte die ervoor zorgen dat kou naar binnen komt. Tijdens een inspectie van de kruipruimte kijkt de specialist naar koudebruggen, deze inspectie wordt onder andere uitgevoerd met een warmtebeeld camera.
Geen ventilatie in de kruipruimte
Heeft u geen kruipruimte ventilatie? Zorg dat u na het aanbrengen van de vloerisolatie meteen ventilatie in de kruipruimte aanbrengt. Als de kruipruimte compleet is afgesloten, kunnen er bepaalde gassen ophopen en zal dit slechte gevolgen hebben voor de vloerisolatie. Geen ventilatie zorgt ook voor condens in de kruipruimte. Condens kan zorgen voor schimmels en nare luchtjes in huis die slecht zijn voor uw gezondheid.
TONZON Vloerisolatie
BROA werkt met TONZON Vloerisolatie. TONZON bestaat uit bodemfolie en thermokussens. Door gebruik te maken van TONZON bodemfolie, wordt de warmte vastgehouden in de kruipruimte en optrekkend vocht en kou vanuit de ondergrond voorkomen. Naast bodemfolie brengen we ook TONZON thermokussens aan. De thermokussens kun je vergelijken met een passieve vorm van vloerverwarming. We creëren een luchtledige ruimte tussen uw ondervloer en de thermokussens. Door deze aanpak is er geen warmte overdracht naar onderen toe via een vorm van geleiding en of convectie.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het leggen van TONZON vloerisolatie? Of dient er bij u een kruipruimte inspectie uitgevoerd te moeten worden? Wilt u ventilatie in de kruipruimte? Wij hebben echte vakmannen in vloerisolatie in dienst en kunnen u bij al deze facetten helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!