Houten vloer isoleren kruipruimte
Met vloerisolatie bespaart u op uw energiekosten, bent u milieubewust bezig, heeft u minder koude voeten en het helpt tegen vocht in huis, schimmelproblemen en grote temperatuurschommelingen. Een houten vloer isoleren heeft dus veel voordelen. Gaat of laat u uw houten vloer isoleren? Houdt de belangrijke aspecten die hierbij komen dan goed in uw achterhoofd.
Kruipruimte inspectie
Als u onder uw houten vloer een kruipruimte heeft, dan is een kruipruimte inspectie voorafgaand belangrijk. De uitslag van de kruipruimte inspectie kan namelijk invloed hebben op de keuze voor het type vloerisolatie waar u voor kiest.
Tijdens deze inspectie kijken we naar het klimaat in uw kruipruimte, of uw houten vloer aan de onderzijde nat is en de status van de bodem van uw kruipruimte. Ook onderzoeken we of er schimmels aanwezig zijn, verschillende zwam soorten zoals poriënzwam en houtworm. Last hebben van ongedierte in uw kruipruimte zorgt voor hardnekkige problemen.
Dit zijn allerlei aspecten die wij meenemen tijdens de inspectie van uw kruipruimte. Hiervoor maken we onder andere gebruik van een warmtebeeld camera. Hiermee zien we de zogenaamde koudebruggen (zwakke schakels in de buitenschil van de woning).
Vochtproblemen bij een houten vloer
Vochtproblemen in de kruipruimte zijn de oorzaak van houtrot en andere vormen van aantasting van uw houten vloer. Als u overweegt om uw kruipruimte met houten vloer te isoleren, is het van belang dat de keuze voor isolatie zowel het vochtprobleem aanpakt als het warmteverlies. De vochtproblemen in de kruipruimte worden aangepakt door te werken met een bodemfolie die op de grond wordt aangebracht. Deze bodemfolie dekt de gehele bodem af zodat optrekkend vocht geen kans meer heeft. Naast het tegengaan van optrekkend vocht is het van belang dan de kruipruimte een goede ventilatie heeft. Als ventilatie van uw kruipruimte onvoldoende is, blijft u met vochtproblemen kampen. Door het aanbrengen van goede ventilatiekokers in combinatie met de bodemfolie behoren de vochtproblemen tot het verleden.
Voorkom warmteverlies door juiste vloerisolatie
Nadat we vochtproblematiek in de kruipruimte onder handen hebben genomen, pakken we het warmteverlies via de houten vloer aan. Dit doen we door aan de onderzijde van de houten vloer in de kruipruimte warmtekussens aan te brengen. Deze kussens heten thermokussens. De thermokussens werken als een reflector en kaatsen de warme lucht die door de vloer trekt terug. Zo ontstaat er een warmte vacuum en stopt het warmteverlies.
Zelf uw houten vloer isoleren
Bent u een doorgewinterde doe-het-zelver? Dan kunt u uw houten vloer zelf isoleren. Het isoleren van een houten vloer is geen heel moeilijke klus. Daarnaast kan het u geld besparen door het zelf te doen, maar let op dat ‘goedkoop’ geen duurkoop wordt. Om nare verrassingen te voorkomen, is het aan te raden van te voren een kruipruimte inspectie uit te laten voeren. Dit kan u een hoop ellende besparen en kunt u na de inspectie vol goede moed beginnen aan de isolatie.
Tip 1: Check de hoogte van uw kruipruimte
Voordat u begint met het aanschaffen van materiaal, is het verstandig om eerst de hoogte van uw kruipruimte op te meten. De kruipruimte dient minimaal 50 centimeter hoog te zijn. Is uw kruipruimte niet hoog genoeg? Overweeg dan een vakman in te schakelen.
Tip 2: Vloer herstellen
Als een vloer grote kieren heeft, er gaten in zitten of delen met hout van slechte kwaliteit is het zaak dat eerst op te knappen. Zitten er kieren in de vloer? Bekleed dan als eerst de vloer van triplex (3 tot 4 mm dik), zet het vast met korte schroeven en kit het geheel af met acrylaatkit. Kijk ook naar andere gaten in de vloer, waar bijvoorbeeld de leidingen doorheen lopen en andere luchtlekken. Deze kieren kunt u dichten met pur.
Tip 3: Ventilatie
Het is erg belangrijk dat u de buitenmuren van de kruipruimte ventileert. Dit zorgt voor een goede luchtkwaliteit en voorkomt vochtproblemen. Isoleer ook de cv-leidingen in de kruipruimte als dit nog niet gedaan is. Zitten er ventilatierooster in uw kruipruimte? Controleer of ze ook vrij zijn, waardoor ze hun werk goed kunnen doen.
Tip 4: Vochtig hout
Vocht is uw grootste vijand wanneer u gaat isoleren. Daarom is het zaak om voordat u begint de kruipruimte goed op vochtplekken te inspecteren. Controleer de balken en planken, maar ook de onderliggende vloer. Is uw houten vloer aan de onderkant vochtig? Laat dit eerst drogen, voordat u aan de vloerisolatie begint. Laat u het hout niet eerst drogen, dan is de kans op vocht tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer groot. Dit zorgt voor houtrot.
Tip 5: Lekkages
Inspecteer eventuele lekkages in de waterleidingen, buizen van de centrale verwarming of afvoerpijpen die door de kruipruimte lopen. Ook grondwater kan het probleem zijn, dan is het verstandig om de hele bodem af te dekken met een waterdichte PE-folie.
Tip 6: Veiligheid boven alles
Gaat u uw houten vloer zelf isoleren? Zorg dan altijd voor beschermde kleding en draag een stofmasker. De meeste isolatiematerialen zijn slecht voor uw gezondheid wanneer u dit inademt en kan ook voor huidirritatie zorgen. Gaat u isoleren met glaswol of steenwol? Let dan extra goed op bescherming, want de vezels die in glaswol en steenwol zitten, kunnen direct op uw keel slaan.
Laat het aan de specialist over
Laat u het isoleren van uw houten vloer liever aan een specialist over? Wij zijn gespecialiseerd in het isoleren van allerlei soorten vloeren en kruipruimtes. Bij BROA Vloerisolaties zijn we oprecht betrokken bij uw situatie, werken we met A-kwaliteit producten en TONZON-vloerisolatie voor het beste resultaat.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, want wij voorzien u graag van een gratis vloerisolatie-advies.