Waar moet u aan denken bij muurisolatie?

Een geïsoleerd huis brengt veel voordelen met zich mee. Zo vergroot isolatie het wooncomfort, zorgt het voor lagere energiekosten en laat het de waarde van uw woning stijgen. Deze voordelen zijn onder andere te realiseren met muurisolatie. Een muur kan door een specialist geïsoleerd worden. Toch is het handig om te weten waar u op moet letten bij muurisolatie, ook wanneer u het overlaat aan een specialist. Welke vorm van muurisolatie is in uw situatie de beste optie? Wat voor een materialen kunt u gebruiken? En waarom is ventilatie zo belangrijk?

Wat is muurisolatie?

Muurisolatie of gevelisolatie betekent dat u de muur van uw huis isoleert. Muurisolatie wordt geplaatst om warmteverliezen te beperken via de buitenmuren. Het houdt de warmte beter binnen en de kans op koudebruggen is minimaal. Door te isoleren draagt u bij een beter milieu. Met muurisolatie bespaart u jaarlijks op uw stookkosten, is het in huis warmer, is de woning minder vatbaar voor lekkages, worden storende geluiden uit de omgeving gedempt en door de woning te voorzien van een goede isolerende buitenschil stijgt de waarde van uw woning en krijgt u uw huis beter/sneller verkocht. Maar ook de kans op vochtproblemen neemt af, goede isolatie verkleint de kans op vochtproblemen en schimmels (mits er goed geventileerd wordt).

Vormen van muurisolatie

Muurisolatie is op drie manieren toe te passen: via de binnenmuur, buitenmuur en de spouwmuur.

  • Binnenmuurisolatie betekent dat isolatie aan de binnenzijde van de buitenmuur wordt aangebracht. Dit wordt meestal pas gedaan wanneer andere technieken niet mogelijk zijn. Het voordeel van binnenmuurisolatie is dat de buitengevel intact blijft. Maar een nadeel is dat je binnenin veel ruimte verliest en de kans op condensatieproblemen groter is. Denk daarbij ook aan de bestaande stopcontacten en leidingen, het wegwerken hiervan vergt veel aandacht.
  • Buitenmuurisolatie wordt vaak toegepast wanneer de buitengevel toch toe is aan een grondige renovatie of wanneer u de buitengevel wilt vervangen. Het is technisch niet altijd mogelijk om de buitenmuur te isoleren en u heeft vaak toestemming van de gemeente nodig om uw buitenmuur aan te passen.
  • Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en makkelijkste manier van muurisolatie. De spouwmuur is – vóór isolatie – de holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Als het mogelijk is kan men de spouwmuur volspuiten of blazen met geschikt isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal kan onder andere voorzien zijn van: glas- of steenwol, schuim, EPS-parels, PUR-isolatie of korrels.
  • muur isoleren met glaswol

Spouwmuurisolatie

De open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur noemt men de spouwmuur. Als uw spouwmuur nog niet geïsoleerd is, is het mogelijk om deze na te isoleren. Er worden kleine gaatjes in het voegwerk gemaakt waardoor de isolatie heen wordt gespoten. De gaatjes worden achteraf weer dichtgemaakt. Naast dat deze vorm van isolatie makkelijk en goedkoper is, heeft het ook het grote voordeel dat er geen grote breekwerken nodig zijn. De woning houdt van zowel de binnen- als buitenkant zijn huidige uitstraling.

Soorten muurisolatie

In muurisolatie heeft u heel, heel veel keuze. Dit kunt u het best met een specialist bespreken, omdat ook voor uw situatie waarschijnlijk één soort muurisolatie de beste optie is. Om u alvast op weg te helpen, bespreken we de bekendste drie verschillende soorten muurisolatie. Muurisolatie kunnen we onderverdelen in drie groepen. Elke groep heeft zijn specifieke eigenschappen zoals vorm, isolatiewaarde en prijs.

  • Anorganische muurisolatie

Onder anorganische muurisolatie wordt de verwerking van natuurlijke en kunststof grondstoffen verstaan. Denk hierbij aan minerale wol in de vorm van glaswol en rotswol muurisolatie. Het materiaal wordt in matten, platen of vlokken geproduceerd. Anorganische muurisolatie is mogelijk voor nieuwe muren, bestaande muren en spouwmuren.

  • Kunststof muurisolatie

Kunststof muurisolatie is uitstekend thermisch isolatiemateriaal voor nieuwe en bestaande buitenmuren/gevels. Ook voor nieuwe spouwmuren wordt het veel gebruikt. Dit wordt meestal gebruikt in de vorm van stijve platen, isolerende vezels en parels. De meest gebruikte kunststof muurisolatie zijn: EPS, XPS, PUR, PIR, perliet en silicaatschuim. Deze materialen zijn minder milieuvriendelijk, omdat ze veel energie kosten om gemaakt te kunnen worden en ze zijn moeilijk afbreekbaar. Daarnaast zijn wel zeer vochtwerend.

  • Ecologische muurisolatie

Ecologische isolatiematerialen zijn natuurlijke en herbruikbare materialen, zoals: vlaswol, hennep, schapenwol, papierblokken, houtwol, stro en kurk. Doordat er relatief weinig energie gebruikt dient te worden bij het produceren van deze materialen, zijn deze isolatiematerialen de laatste jaren sterk in opmars. Ze kunnen bestaan in de vorm van isolatieplaten, matten en losse vezels. Ecologische muurisolatie wordt veelal gebruikt bij het isoleren van de buitenmuren.

Zorg voor goede ventilatie bij spouwmuurisolatie

Kiest u voor spouwmuurisolatie, zorg dan voor goede ventilatie. We krijgen vaak de vraag of vochtproblemen ontstaan door spouwmuurisolatie. “Sinds we spouwmuurisolatie hebben, hebben we last van vocht.” Dit kan, maar dat komt niet door de spouwmuurisolatie. In principe hoeft het isoleren van de spouwmuur namelijk helemaal geen risico’s met zich mee te brengen. Alleen bij slecht geventileerde woningen kunt u nadelen ondervinden wanneer u de spouw gaat isoleren. Het woonvocht kan dan nergens naar toe en gaat condenseren tegen bijvoorbeeld de muren. En dat is niet zo gek, want hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe meer er geventileerd moet worden. Daarbij moet u ook in de gaten houden of de ventilatieroosters niet verstopt zitten. Controleer dus eens per jaar de ventilatieroosters en maak deze goed schoon. Bij het isoleren van de spouwmuren worden er ventilatiegaten naar de kruipruimte geboord, maar die werken alleen als er in de kruipruimte een goede luchtstroom staat.

spouwmuurisolatie

Vergeet de kruipruimte niet

Is uw spouwmuur goed geventileerd, maar heeft u toch last van vocht in huis? En heeft u een kruipruimte? De kans is zeer groot dat de vochtproblemen uit uw kruipruimte komen. Een kruipruimte zonder ventilatie zorgt voor een ongezonde luchtstroom en vocht dat via kieren en gaten zijn weg naar de woning vindt. Vocht slaat om een stank en uiteindelijk kan het zelfs schimmels veroorzaken. Zorg altijd voor goede kruipruimte ventilatie in uw woning, maar zeker ook in uw kruipruimte.

Welke vorm van muurisolatie moet ik kiezen?

Voor welke vorm van muurisolatie u moet kiezen, hangt geheel af van wat er mogelijk is. Is er een bruikbare spouw aanwezig en wilt u de binnen- en buitenmuur zoveel mogelijk intact laten? Kies dan voor spouwmuurisolatie. Wilt u de buitenmuur toch renoveren of een andere uitstraling geven? Dan kunt u net zo makkelijk voor buitenmuurisolatie kiezen. Heeft u geen bruikbare spouw en wilt u de buitenmuur niet aantasten? Dan blijf er maar één mogelijkheid over: binnenmuurisolatie. Een vakman zal u advies geven over de mogelijkheden om uw woning zo goed mogelijk te isoleren tegen de beste prijs. Dit kunnen onze specialisten voor u doen, maar u kunt ook op zoek naar een specialist bij u in de buurt.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel over muurisolatie nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Heeft u vragen over muurisolatie? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, TONZON vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.