Wat zijn Drowa chips?
Drowa is een merk van isolatiemateriaal. Drowa chips zijn gemaakt op schuimbasis van gerecycled polystyreen chips. Ze worden gebruikt om de kruipruimte te isoleren en bestaan voor 99,6% uit lucht. In dit blog zoomen we dieper in op Drowa chips en lichten we de voordelen en de nadelen uit, hoe Drowa chips werken en goede alternatieven voor Drowa chips.
Hoe werken Drowa isolatiechips?
Goede isolatie zorgt ervoor dat de kruipruimte niet vochtig wordt en dat de vloer in de leefruimte niet (ijs)koud aanvoelt. Wanneer de kruipruimte niet vochtig is, zullen stank en vochtophopingen wegblijven en schimmels geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.
De werking van Drowa chips is te vergelijken met de werking van een vaatwasser. In een vaatwasser worden de kopjes droog, zonder dat er geventileerd wordt. Dit komt doordat de natte kopjes warm zijn en de bodem van de vaatwasser koud. Het vocht van de kopjes zakt naar de bodem van de vaatwasser waar het condenseert. Hoe snel de kopjes drogen, hangt af van het temperatuurverschil tussen de kopjes en de bodem. In de kruipruimte werkt het hetzelfde. De bodem van de kruipruimte is altijd koud. Hoe dikker de isolatielaag tussen de koude bodem in de kruipruimte en de warme vloer, hoe groter het temperatuurverschil en hoe droger de kruipruimte. Drowa isolatiechips laten de vochtige lucht door, waar het op de bodem condenseert.
Verschil Drowa chips en vloerisolatie
Vloerisolatie wordt aan de onderkant van de vloer aangebracht, zoals de thermokussens die wij gebruiken. Drowa chips worden op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Dit betekent in veel gevallen dat vloerisolatie aan de onderkant van de vloer de vloer isoleert, wat ervoor zorgt dat de vloer niet zo koud aanvoelt, maar dat de kruipruimte zelf vochtig blijft. Drowa isolatiechips zorgen ervoor dat de ruimte in de kruipruimte niet vochtig wordt, maar de bodem van de kruipruimte wel vochtig wordt of blijft. Het vocht in de kruipruimte blijft namelijk onder de isolatielaag van Drowa. De isolatiechips van Drowa kunnen gebruikt worden voor heel vochtige ondergronden, doordat het materiaal blijft drijven op het vocht. Er vormt zich dus geen condens meer tegen de vloer, waardoor deze droog blijft.
Voordelen Drowa chips
Dat isolatie een aantal algemene voordelen kent als besparing op energiekosten, goed voor het milieu en de waarde van je woning verhoogt en daarbij het wooncomfort, hebben we u al vaker verteld. Ondanks dat Drowa vloerisolatie niet de gehele kruipruimte voorziet van goede isolatie, maar alleen de bodem van de kruipruimte, hebben Drowa chips zeker voordelen.
- Makkelijk aan te brengen
- Bestand tegen vocht
- Goedkoop in aanschaf
- Beschermt de bodem van de kruipruimte en het leidingenwerk
- Kruipruimte blijft toegankelijk
- Onbeperkte werking en levensduur
Nadelen Drowa chips
Net als elk isolatiemateriaal hebben ook Drowa chips een aantal nadelen.
- Isolatie is niet optimaal
Met alleen Drowa chips als isolatiemateriaal in de kruipruimte is de isolatie niet optimaal. Voor een beter resultaat zult u ook gebruik moeten maken van vloerisolatie, zoals thermokussens, mits de hoogte van uw kruipruimte dit toelaat. Daarbij is kruipruimte ventilatie essentieel.
- Leidingen op de bodem van de kruipruimte niet zichtbaar
Dit zorgt er voor dat het lastig kan zijn om bij lekkage na te gaan waar het probleem zich precies bevindt. In sommige gevallen is het noodzakelijk om de leidingen voor een deel uit te graven. Dat betekent dat de isolatiechips weggehaald moeten worden.
- Isoleert de vloer niet optimaal
Drowa isolatiechips worden aangebracht op de bodem van de kruipruimte, waardoor de kruipruimte geïsoleerd is. De vloer wordt daarentegen niet extra geïsoleerd, dus de vloer zal niet gauw warm aanvoelen.
- Rendement valt tegen
Uit reviews blijkt dat mensen weinig verschil merken in de energierekening nu ze Drowa isolatiechips gebruiken. Veel mensen die gelijk een warmere vloer hadden verwacht zijn teleurgesteld.
Alternatief voor Drowa vloerisolatie
Het is altijd goed om meerdere opties te bekijken. Twijfelt u na het lezen van dit blog om voor Drowa vloerisolatie te kiezen, maar wilt u wel uw kruipruimte voorzien van isolatie? Dan zijn er uiteraard alternatieven om uw kruipruimte te isoleren. Bekijk ook welke vorm van isolatie past bij uw situatie, wat is het doel? Hoe hoog is uw kruipruimte? Is uw kruipruimte bereikbaar? Wat is uw budget? Allerlei zaken die u mee moet nemen wanneer u een keuze maakt. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen, wij zullen u zo goed mogelijk helpen.
Een lage kruipruimte isoleren
Een kruipruimte die groot genoeg is (40-80 centimeter) om in te kruipen biedt meer mogelijkheden voor isolatie dan een lage kruipruimte. Isolatiemateriaal voor een lage kruipruimte:
- EPS-parels
- Isolatiechips
- Bodemfolie (TONZON)
Een (zeer) vochtige kruipruimte isoleren
Heeft u last van een natte kruipruimte en is het vochtprobleem de voornaamste reden voor u om de kruipruimte te isoleren? Bodemisolatie is dan vaak de beste oplossing. Isolatiemateriaal voor een vochtige kruipruimte:
- EPS-parels
- DI-Chips
- HR++ parels
- Bodemfolie (TONZON)
De onderkant van een vloer isoleren vanuit de kruipruimte
Kunt u in de kruipruimte komen dan is het relatief eenvoudig om vloerisolatie te plaatsen. U kunt dan vanuit de kruipruimte het isolatiemateriaal direct onder uw vloer aanbrengen. Isolatiemateriaal om de onderkant van de vloer te isoleren:
- Thermokussens (TONZON)
- EPS
- PIR-platen
- Glaswol
- Steenwol
- Minerale wol
BROA en Drowa chips
Wij informeren onze klanten graag volledig. Daarom hebben we dit blog geschreven. Voor de verwerking van Drowa chips kunt u bij ons niet terecht. Voor onafhankelijk advies zeker wel. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat !
TONZON vloerisolatie
BROA werkt met TONZON vloerisolatie. Met TONZON behaalt u het meest optimale isolatieresultaat. TONZON heeft namelijk een tweeledige aanpak: bodemfolie en thermokussens. Daarbij leggen wij ook ventilatie aan, wel zo verstandig! Bodemfolie zorgt er, net zoals de Drowa isolatiechips, voor dat vocht onder het folie blijft. De thermokussens worden aan de onderkant van de vloer gemonteerd en zorgen ervoor dat kou niet door kieren en gaten zijn weg naar de woning vindt. Daarbij zorgen de thermokussens voor een warmere vloer. Wij raden u altijd aan om naast vloerisolatie ook voor kruipruimte ventilatie te kiezen. Met ventilatie vindt condens zijn weg naar buiten. Condens (vocht) zorgt op den duur voor een nare geur en schimmels. Ventilatie gaat dit tegen en zorgt tegelijkertijd voor een goede en gezonde luchtstroom in de kruipruimte.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
Kunnen wij u voorzien van nog meer informatie over kruipruimte isolatie? Wilt u kruipruimte ventilatie aan laten leggen in de kruipruimte? Of heeft u last van luchtlekken in huis en kunnen wij de oorzaak achterhalen met een warmtescan? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.