Wat is de meest rendabele manier om uw huis te isoleren?

In huis wilt u natuurlijk profiteren van een behaaglijke temperatuur door goede isolatie. Daarnaast wilt u, zeker met de prijzen van tegenwoordig, het liefst zo min mogelijk stoken om hoge energierekeningen te voorkomen. Om te kunnen genieten van een warm huis, zonder een enorme aanslag te plegen op de energierekening, zijn er verschillende manieren om uw huis te isoleren. Zo kunt u ervoor kiezen om de daken van uw woning te isoleren, de muren te voorzien van isolatie, te zorgen voor goede raamisolatie of uw vloer te isoleren. Iedere manier van isolatie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en verhogen op hun eigen manier het rendement en het wooncomfort. In dit artikel leggen we u uit welke manieren er zijn om uw woning te isoleren, wat de voor- en nadelen zijn en hoe u een optimaal rendement kunt behalen.

Rendement vloerisolatie en bodemisolatie

Vloerisolatie

Heeft uw woning een niet geïsoleerde kruipruimte? Dan dringt hierdoor kou en vocht de woning binnen. Vloerisolatie is een zeer rendabele manier om uw woning beter te isoleren. Bij het aanbrengen van vloerisolatie wordt er isolatiemateriaal bevestigd tegen de bovenkant van de kruipruimte. Bij BROA zijn wij experts in het aanbrengen van vloerisolatie en gaan wij uitsluitend te werken met TONZON vloerisolatiekussens. Deze kussens houden de warmte langer vast en zorgen ervoor dat uw vloer sneller warmt wordt én blijft. Voor het aanbrengen van vloerisolatie is het er één ding essentieel: een kruipruimte. Wanneer u geen kruipruimte heeft is het alsnog mogelijk om de vloer te isoleren door bolletjes door een tijdelijk gat in de vloer te spuiten. Deze manier van isoleren levert echter veel minder rendement op dan het aanbrengen van TONZON thermokussens.

Rendement vloerisolatie maximaliseren

Naast het isoleren van de vloer door middel van vloerisolatie aan de bovenkant van de kruipruimte, is het ook mogelijk om bodemisolatie aan te brengen in de kruipruimte. Dit is een ideale oplossing wanneer uw kruipruimte niet hoog genoeg is om vloerisolatie aan te brengen. Net als bij de andere vormen van isolatie is het lastig om een uitspraak te doen over het exacte rendement dat u kunt behalen. Ook hier hebben een aantal factoren zoals het materiaal en de staat van de woning invloed op het maximaal te behalen rendement. Op lange termijn is vloerisolatie vaak een voordeligere optie dan bodemfolie. Voor een optimaal rendement combineert u bodemisolatie met vloerisolatie. Potentieel kan het isoleren van de vloer in uw woning een besparing van 10% tot 30% opleveren op de energierekening.

Kruipruimte ventilatie in Driebergen-Rijsenburg

Muurisolatie

Bij muurisolatie kunt u kiezen voor spouwmuurisolatie, waarbij de ruimte tussen binnen- en buitenmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Ook achteraf isoleren is mogelijk: hierbij worden gaatjes in de muur geboord om isolatie in te spuiten en daarna dichtgemaakt.

Buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant

Als spouwmuurisolatie geen optie is, kunt u de buitenmuur aan de buitenkant isoleren. Dit biedt het voordeel van een dikke isolatielaag zonder in te leveren op woonoppervlak en geeft de gelegenheid de buitengevel een nieuwe uitstraling te geven. De isolatie wordt op de buitenmuur aangebracht en afgewerkt met gevelbekleding naar keuze, zoals hout, steenstrips of gevelbepleistering.

Buitenmuur isoleren vanaf de binnenkant

Een andere optie voor muurisolatie is het isoleren van de buitenmuur vanaf de binnenkant. Deze methode heeft echter enkele nadelen: u verliest een deel van de binnenruimte en er bestaat een verhoogd risico op koudebruggen, wat kan leiden tot warmteverlies en condensatieproblemen. Het isoleren van de buitenmuren van binnenuit wordt dan ook alleen aangeraden als isoleren vanaf de buitenkant of in de spouwmuur niet mogelijk is. Er zijn drie methoden voor binnenisolatie:

  • Voorzetwand: Een voorzetwand van hout of metaal wordt tegen de draagmuur geplaatst, met isolatie in de tussenruimte. Dit wordt afgewerkt met een overschilderbare gips- of spaanplaat.
  • Isolatieplaten: Hierbij worden gips- of spaanplaten die al voorzien zijn van een isolatielaag rechtstreeks op de muur bevestigd.
  • Isolatieschuim: Isolatieschuim wordt direct op de binnenzijde van de buitenmuur aangebracht.

De kosten van muurisolatie variëren afhankelijk van de woninggrootte en het type isolatiemateriaal. Met muurisolatie kunt u, afhankelijk van uw woning en stookgedrag, tot ongeveer 20% besparen op uw energiekosten.

Dakisolatie

Een andere vorm van het isoleren van de woning, is dakisolatie. Een goede dakisolatie kunt u zien als een lekkere warme deken die over het huis ligt. De kou krijgt geen kans om van buiten naar binnen te komen en onder de deken blijft het behaaglijk warm. Het isoleren van het dak is gunstig, zelfs wanneer er al een dunne laag isolatie aanwezig is. Is uw huis gebouwd voor 1975? Dan is de kans groot dat er geen isolatie is aangebracht in het dak. Bij huizen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1992 is er mogelijk wel een beetje dakisolatie aangebracht. Na 1992 zijn de meeste huizen voorzien van een degelijke dakisolatie. Het kan wel zijn dat de vorige bewoner van uw huis mogelijk al meer geïnvesteerd heeft in een goede dakisolatie.

Isoleren vanaf de binnen- of de buitenkant

Net als bij het isoleren van de muur, is het mogelijk om het dak aan de buitenkant of aan de binnenkant te isoleren. Aan de buitenkant kunt u ervoor kiezen om alle dakpannen eraf te halen, isolatie aan te brengen en de dakpannen er weer op te leggen. Dit geeft een zeer goede isolatie, omdat de isolatie continu doorloopt en niet wordt onderbroken door balken. Laat deze manier van isoleren echter altijd aan een professional over. Door het aanbrengen van isolatie op de buitenkant van het dak verandert namelijk ook de goothoogte en de eventuele aansluiting met het dak van buren. Bovendien is het isoleren van een dak aan de buitenkant een gevaarlijke klus op grote hoogte.

Wilt u uw dak isoleren vanaf de buitenkant, maar ziet u het niet zo zitten dat alle dakpannen van het dak af moeten? In dat geval is het mogelijk om isolatie onder de dakpannen de laten spuiten of blazen. Dit is meestal in de vorm van PUR-schuim, vlokken van glas- of steenwol of EPS thermoparels

U heeft ook de mogelijkheid om het dak vanaf de binnenkant te isoleren. Tegen de binnenkant van het schuine dak worden bijvoorbeeld dikke lagen steen- of glaswol aangebracht. Deze manier van isoleren kunt u prima zelf doen, indien u zich goed voorbereid en weet hoe u dak in elkaar zit.

Uiteraard zit er aan het isoleren van het dak een kostenplaatje, afhankelijk van verschillende factoren. Na verloop van tijd gaat deze investering zichzelf terugbetalen en kunt u het rendement vergelijken met een rente van ongeveer 9%.

Raamisolatie

Wanneer u een huis heeft dat in de jaren 80 of de jaren daarna is gebouwd, heeft u waarschijnlijk al dubbel glas en zijn uw ramen in principe goed geïsoleerd. Oudere woningen hebben vaak nog enkel glas en krijgen daardoor te maken met veel warmteverlies. U kunt er in dat geval voor kiezen om uw enkel glas te vervangen voor dubbel of triple glas. Dit is echter een flinke investering en moet uitgevoerd worden door een professioneel bedrijf. Er zijn ook manieren om uw ramen te isoleren die wat goedkoper zijn en welke u prima zelf kunt uitvoeren.

U kunt uw ramen voorzien van isolatiefolie – ook wel bekend als raamfolie – om de warmte binnen te houden. Deze manier van isoleren is minder rendabel dan het vervangen van uw enkel glas, maar alle beetjes helpen. Wilt u uw ramen isoleren en daarnaast ook nog de esthetische waarde verhogen? Er zijn verschillende soorten isolerende raamdecoratie zoals rolluiken, rolgordijnen en thermische gordijnen. Deze isoleren het glas natuurlijk enkel wanneer ze gesloten zijn en wanneer ze op de juiste manier zijn bevestigd. Als laatste is het mogelijk om de kiezen een voorzetraam. In dat geval worden uw ramen niet vervangen, maar wordt er een extra ruit voor of achter het bestaande raam geplaatst.

Een simpele manier om te voorkomen dat koude lucht via de ramen naar binnen komt, is het goed afdichten van naden en kieren rondom de kozijnen. Dit is een simpele klus die u waarschijnlijk prima zelf kunt uitvoeren.

De beste rendabele isolatie van uw woning

Iedere vorm van isolatie heeft dus zijn eigen voordelen en rendement. Wilt u er zeker van zijn dat u er in de winter lekker warm bijzit, zonder dat u een torenhoge energierekening onder uw neus geschoven krijgt? Door verschillende vormen van isolatie te combineren verhoogt u het rendement. Zo kan de kou nergens de woning binnendringen en profiteert u van een aangenaam leefklimaat. Soms zijn bepaalde vormen van isolatie in uw woning niet mogelijk en is het noodzakelijk om te kijken naar een andere vorm isolatie. Eén ding is echter zeker; iedere vorm van isolatie in uw woning is rendabel (op de langere termijn).

Gevolgen van slechte isolatie

Wanneer uw woning slecht geïsoleerd is, kunt u te maken krijgen met een reeks ongemakken en extra kosten. Ten eerste leidt slechte isolatie tot aanzienlijk warmteverlies, waardoor uw verwarming harder moet werken om het huis warm te houden. Dit resulteert in hogere energierekeningen, wat zeker in de koudere maanden flink in de papieren kan lopen. Daarnaast kan een slecht geïsoleerd huis leiden tot problemen met vocht en schimmel, wat niet alleen schadelijk is voor de structuur van uw woning, maar ook voor uw gezondheid. Koude vloeren en tocht zijn ook veelvoorkomende klachten, wat het wooncomfort aanzienlijk vermindert. Vergeet ook niet dat slechte isolatie kan leiden tot meer geluidsoverlast van buitenaf. Kortom, de gevolgen van slechte isolatie zijn zowel voelbaar in uw portemonnee als in uw dagelijks wooncomfort. Tijd om actie te ondernemen dus!

Betrouwbare partner voor vloerisolatie

Wilt u uw woning voorzien van vloerisolatie om te besparen op de energierekening en te genieten van lekkere warme voeten? BROA is een uitvoerende en erkende partner van TONZON B.V. U kunt bij ons terecht voor het advies en de uitvoering van het aanbrengen vloerisolatie. Wilt u het echt goed aanpakken? Kijk dan ook eens naar kruipruimte ventilatie. Door dit te combineren met isolatie, zorgt u ervoor dat uw vloer lekker warm blijft en dat de luchtconditie in uw huis optimaal is.

Bent u enthousiast geworden over het isoleren en ventileren van uw kruipruimte? BROA Vloerisolatie is uw vloerisolatie en kruipruimte ventilatie specialist. Wij werken door heel Nederland en staan u graag te woord bij al uw vragen over vloerisolatie en kruipruimte ventilatie. Neem contact met ons op en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor uw woning!

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.