Gas besparen met vloerisolatie in kruipruimte
Energieprijzen, gas en elektra staan onder druk door het onrustige wereldklimaat. In voorgaand jaar werden de prijzen enorm opgedreven. Hoe gaan deze prijzen zich deze winter verhouden? Er wordt veel over gespeculeerd. Kiest u voor een vast energiecontract of juist een dynamisch contract? De gasprijzen heeft u niet in de hand, het verduurzamen van uw woning wel.
Milieubewust investeren
Meer en meer zijn we aan het kijken hoe we onze woning kunnen verduurzamen. Een bijkomend voordeel daarvan is de besparing in gasverbruik en daarmee de kosten. Enerzijds investeren we massaal in de aanleg van zonnepanelen en anderzijds in de verbetering van het energielabel van de woning door het aanbrengen van isolatie.
Veelal kijkt men bij het isoleren naar het dak en de muren van de woning. Er gaat in eerste instantie weinig aandacht uit naar de kruipruimte onder het huis. Deze is ook niet direct zichtbaar. Het is echter wel degelijk een gebied waar warmte kan ontsnappen en koude lucht uw woning kan binnendringen, wat een hoger gasverbruik en dus hogere stookkosten met zich meebrengt.
De kruipruimte en een lager gasverbruik
Wist u dat ongeïsoleerde vloeren in uw kruipruimte kunnen fungeren als een thermische brug tussen de warme binnenlucht in huis en de koude grond onder de vloer? Het resultaat daarvan is dat de verwarming harder moet werken om het behaaglijk te houden in huis. Door uw kruipruimte te isoleren, hoeft u minder hard te stoken waardoor uw op uw gas kunt besparen en een beter leefklimaat in huis creëert.
De voordelen van vloerisolatie op een rij
Naast het besparen op uw gasverbruik levert het isoleren van de kruipruimte u dus nog meer op. We zetten de voordelen nog even op een rij.
Energiebesparing: Door het aanbrengen van vloerisolatie vermindert u het warmteverlies door de vloer en hoeft u minder hard te stoken. Dit betekent een lagere gasrekening of energierekening.
Beter leefklimaat: Een geïsoleerde kruipruimte zorgt ervoor dat de vloer warmer is, er minder tocht en vocht aanwezig is tijdens de koude wintermaanden. Dit betekent een comfortabelere leefomgeving.
Milieuvriendelijke investering: Doordat u het gasverbruik vermindert, helpt u mee de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Langdurige investering: Vloerisolatie heeft een lange levensduur en levert u ieder jaar een voordeel op. Zowel in energiekosten alsook in een gezonder leefklimaat in huis.
Kruipruimte isolatie mogelijkheden
Er zijn vele isolatiemethoden voor het isoleren van uw kruipruimte. De keuze hangt vaak af van verschillende factoren. Zo kan uw kruipruimte heel laag zijn, kan deze niet of slecht toegankelijk zijn of extreem vochtig zijn waardoor bepaalde isolatiemethoden wel of niet mogelijk zijn. Het is raadzaam om een professionele isolatie-expert te raadplegen alvorens over te gaan tot een keuze. Laat u goed informeren.
Isoleren en ventileren
Wilt u gas besparen door uw kruipruimte aan te pakken? Dan is ons advies om zowel de kruipruimte te isoleren alsook te ventileren. Goede ventilatie zorgt ervoor dat er een luchtcirculatie op gang komt in de kruipruimte waardoor deze droogt zodat vocht geen kans heeft. Dit voorkomt veel andere problemen.
Keuze voor Tonzon
Als kruipruimte isolatie specialist hebben wij gekozen om te werken met Tonzon vloerisolatie. Deze aanpak is tweeledig en leggen we u graag in het kort uit.
Vloerisolatie middels thermoskussens
Vloerisolatie wordt tegen de bovenkant van de kruipruimte en aan de onderkant van de vloer aangebracht. Hierdoor verliest de vloer bijna geen warmte naar onderen en voorkom je het meeste warmteverlies vanuit de woning. Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer moet de kruipruimte wel een bepaalde hoogte hebben. Er moet genoeg ruimte in de kruipruimte zijn om het isolatiemateriaal aan de ondervloer te bevestigen. Zowel houten als betonnen vloeren kunnen geïsoleerd worden. Voor de vloer maken we gebruik van Tonzon thermoskussens.
Bodemisolatie
In de kruipruimte kunt u naast vloerisolatie ook voor bodemisolatie kiezen. Bodemisolatie isoleert minder dan vloerisolatie, maar is wel een uitkomst als uw kruipruimte niet hoog genoeg is of als u vochtproblemen heeft in de kruipruimte. Bodemisolatie kan worden aangebracht met verschillende materialen, zoals bodemfolie, vlokken, parels, isolatiematrassen of schelpen. Bodemfolie zorgt ervoor dat optrekkend vocht geen kans heeft om uw woning binnen te komen. Wij kiezen hier duidelijk voor de bodemfolie van Tonzon. Waarbij we een noppenfolie gebruiken mocht de bodem veel betongruis bevatten.
Kruipruimte ventilatie is een must
Kruipruimte ventilatie kan en mag eigenlijk niet ontbreken. Zelfs als uw kruipruimte niet hoog genoeg is om isolatie aan te brengen, moet uw kruipruimte voorzien zijn van ventilatie. Zonder ventilatie in uw kruipruimte kan vocht niet weg. Vocht zorgt voor schimmels en nare luchtjes in huis. Voldoende kruipruimte ventilatie zorgt voor een gezonde luchtstroom en geeft condens geen kans om zich aan de onderkant van uw vloer te vestigen.
Isolatie uitbesteden aan een isolatiespecialist?
Sommige isolatiematerialen voor zowel bodemisolatie als vloerisolatie kunt u zelf aanbrengen in de kruipruimte. Desondanks is het aan te raden dit door een isolatiespecialist te laten doen. De beste materialen zijn lastig zelf te bevestigen of er zijn machines voor nodig die alleen vakmensen tot hun beschikking hebben en kunnen bedienen. Onze kruipruimte isolatie- én ventilatiespecialisten uit de regio Uden, Oss, Den Bosch en Nijmegen helpen u graag. Wilt u gas besparen door uw kruipruimte aan te pakken? Bel of mail met ons voor een goed en eerlijk advies.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.