Kruipruimte
Verborgen gebreken in de kruipruimte
Heeft uw woning een kruipruimte of kruipkelder? De kruipruimte of -kelder is de beperkte ruimte onder de vloer op de begaande grond van uw woning en is vaak een vergeten onderdeel in bijvoorbeeld isolatie. Vaak kent een kruipruimte verborgen gebreken. Meestal is de ruimte te bereiken via een luik dat zich in de hal van de woning bevind. Het kan ook zijn dat deze toegang niet meer open is en dat u zich van buitenaf toegang tot de kruipruimte moet verschaffen. We hebben hier al veel in gezien, er is vaak wel een mogelijkheid.
Het werken in deze ruimte is vaak ongemakkelijk door de lage hoogte, meestal is de werkhoogte tussen de ca 50 cm en 80 cm. Een kruipruimte ligt eigenlijk altijd onder het zogenaamde maaiveld en hoogtes verschillen. De bodem is vaak afgedekt met een laag witzand. Wat doet u met een kruipruimte? Daar willen wij het graag even met u over hebben. In het isoleren van uw woning kunt u veel rendement halen door de ruimte goed te isoleren.
Wat komen we tegen in de kruipruimte
In de kruipruimte van een woning komen we vaak de volgende zaken tegen.
- geen of weinig ventilatie
- rommel, bouwafval of gedeeltelijke isolatie
- leidingwerk en bekabeling
- vocht of zelfs water
- schimmels en of zwammen
- houtrot
- koude bruggen
- verborgen lekkages
Om u goed te informeren behandelen we alle zaken die we tegenkomen in deze ruimte onder de vloer van een woning. Of u er iets mee wilt doen is aan u, wij willen u erop attenderen. Vervolgens willen wij u aangeven wat u zou kunnen doen om de kruipruimte aan te pakken. Aanpakken door de ruimte te betrekken in het isolatieplan van de woning.
Een kruipruimte heeft ventilatie nodig zoals ook de rest van de woning ventilatie nodig heeft. Dit is vastgelegd in het bouwbesluit. Voor een kruipruimte gelden andere ventilatie regels, ben u daarvan bewust. Ventilatie is nodig om ervoor te zorgen dat we geen stilstaande lucht krijgen in de ruimte. Hierdoor krijgt vocht kans om de ruimte in te trekken en kan zo een houten balklaag intrekken, waardoor een rottingsproces op gang komt. De ventilatie van de kruipruimte kan worden aangepakt door te werken met vloerventilatiekokers of de zogenaamde renovatiekokers. Vaak wordt er gewerkt met de renovatiekokers om van buitenaf schuin naar beneden een gat te boren naar de ruimte onder de vloer van de woning. Zo ontstaat er een ventilatie kanaal, waar vervolgens een renovatiekoker in gebracht wordt met een rooster op de buitenmuur. In de nieuwbouw wordt vooral gewerkt met ventilatiekokers. Wilt u hier meer over weten kijk dan bij kruipruimte ventilatie.
Bouwafval en gedeeltelijke isolatie
Bij de aankoop van een woning of als u er al een tijdje woont is de kruipruimte vaak een ondergeschoven onderdeel, eigenlijk letterlijk omdat deze zich onder de woning bevind. Wij komen met regelmaat tegen dat de ruimte gebruikt wordt als een soort van bouwafval plaats en daardoor zeer slecht toegankelijk. Of deels toegankelijk. Hierdoor wordt het weer makkelijker om er niets mee te doen. Toch schuilt hier een gevaar. Hoe zit het met de niet zichtbare gebreken in de ruimte zelf, het leidingwerk, vocht, schimmels en meer. Als het enigszins kan is ons advies de ruimte leeg te halen zodat u een inspectie kunt uitvoeren. Is alles in orde, zijn er geen zichtbare gebreken. Met een schone kruipruimte hebben ongedierte en ook vocht minder invloed.
Leidingwerk
De leiding onder de grond, hoe is het daar mee gesteld. Vaak komt men hier te laat achter, als er al een lekkage is of andere gebreken. Door inspectie van de kruipruimte weet u hoe het leidingwerk erbij ligt/hangt. Ook het leidingwerk kan goed geïsoleerd worden of wat dacht u van de afvoeren, zijn ze allen heel of is er wat mee aan de hand. Verklaard dit die muffe lucht die soms in huis hangt. Het zou kunnen. Door uw leidingwerk in kaart te brengen en te controleren voorkomt u de ongemakken en bent u er tijdig bij als er iets dreigt te vergaan. Een kruipruimte is vaak een knooppunt van leidingen en afvoeren zoals rioolbuizen, verwarmingsbuizen, kabels en leiding voor elektriciteit.
Vocht
Vocht is een veel gekend probleem in een kruipruimte van een woning. Bij de bouw van de woning is rekening gehouden met het voorkomen van water in de ruimte. Er is rekening gehouden met de omgeving, de hoogte van de bodemafsluiting van zand of schelpen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat de bodem van de kruipruimte boven de hoogste grondwater stand ligt. Toch trekt vocht de kruipruimte in, zowel van door de vloer van de begane grond alsook vanuit de bodem. Als dan blijkt dat de ventilatie onvoldoende is kan het vocht zijn gang gaan met gevolgen van dien. Hoe zit het met vocht in uw kruipruimte? En wat zou u eraan kunnen doen!
Schimmel en zwammen
Als gevolg van vocht in de kruipruimte krijgen schimmels en zwammen vrijspel. Het optrekkende en intrekkende vocht maakt vochtplekken, brengt een muffe lucht met zich mee en geeft schimmels en zwammen en voedingsbodem. Zeker als we kijken naar wat oudere huizen met houten balklagen zien we dat de poriënzwam en andere schimmels zich weelderig ontplooien. Bestrijdt de zwammen en schimmels in de kruipruimte of laat een bedrijf dit voor u doen. Laat het hier niet bij, zorg ervoor dat de zwammen en schimmels geen kans meer krijgen.
Houtrot
Houten balklagen horen bij oudere huizen, daar komen we ze nog altijd tegen. Water, vocht, en hout gaan vaak niet goed samen. Zo is het ook in de kruipruimte van een woning. Doordat vocht zijn intrede kan doen en daar dag in dag uit kan inwerken op het hout kan houtrot ontstaan. Als u een houten balklagen vloer heeft boven uw kruipruimte dan is het juist belangrijk om te controleren dat de kruipruimte schoon is. Dat er geen puin ligt, puin is poreus en absorbeert en houd vocht vast. Puin belemmert ventilatie. Deze combinatie maakt dat uw balken aangetast kunnen worden. Ons advies is, laat uw kruipruimte vrij maken van puin, zorg voor een goede ventilatie.
Koudebruggen
Heeft u al eens gehoord van koudebruggen? Koudebruggen zijn verbindingen van uw kruipruimte naar uw woongedeelte. Een koudebrug wordt ook wel warmtebrug of thermisch brug genoemd. Alleen prima, maar niet heus. Een koudebrug is een verbinding waardoor warmte verlies optreedt. Buiten de koudebruggen zoal we die kennen in gevels van woningen kennen we deze bruggen ook in de kruipruimte. Lastig zichtbaar met het blote oog. Door gebruik te maken van een warmtebeeld camera kunt u koudebruggen heel goed detecteren. Hiervoor kunt u een bedrijf inschakelen om zo heel duidelijk beeld te krijgen hoe dit zit in de ruimte onder grond bij uw woning.
Verborgen lekkages
Tot slot verborgen lekkages, omdat de kruipruimte niet de plek is waar we ons dagelijks bevinden in de woning hebben we geen oog op lekkages. lekkages aan leidingwerk door corrosie of andere oorzaken. Soms geheel aan het oog onttrokken. Niet alleen omdat deze zich onder de grond bevind in de kruipruimte. Ook in de kruipruimte lopen leidingen door muren of delen van vloeren waar een lekkage zich kan bevinden. Door een inspectie uit te voeren met de warmtebeeld camera krijgt u ook hier zicht op. Natuurlijk is het altijd een moment opname en kan een lekkage later ook optreden. Toch is het goed om hier naar te kijken als u een kruipruimte heeft onder het huis.
Heeft u een woning met kruipruimte? Dan hopen wij u hiermee inzicht te hebben gegeven wat u tegen kunt komen. Wat de zogenoemde verborgen gebreken in de kruipruimte kunnen zijn. Controleer de kruipruimte van een woning bij aankoop of periodiek om ongemakken achteraf te voorkomen. U kunt de ongemakken maar beter voor zijn door er preventief iets aan te doen. Denk daarbij aan een juiste ventilatie, een schone ruimte, controle van leidingwerk, vochtplekken of condens op ramen, controle van houten balken, zichtbare schimmels en andere voor het oog zichtbare gebreken.
Overweegt u uw kruipruimte aan te pakken door deze te isoleren? Laat u goed informeren, er zijn vele soorten isolatie methoden van de kruipruimte. Zelf hebben wij hierin een duidelijke keuze gemaakt, wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Kijk dan bij onze vloerisolatie.