Oplossingen voor water in de kruipruimte
Vaak lijkt water in de kruipruimte onvermijdelijk. Het kan schade aanrichten aan de muren en zorgen voor verschillende vochtproblemen in de vloer. Toch zijn er zeker mogelijkheden om uw kruipruimte waterdicht te maken. Hieronder de oplossingen voor water in de kruipruimte.
Oorzaken van water in kruipruimte
De oorzaak achter water in de kruipruimte is vaak grondwater dat infiltreert in de wanden en vloer. Tijdens vochtige periodes staat grondwater onder hoge druk en kan indringen in de aansluitingen tussen wand en vloer of in het metselwerk zelf. Ook slechte ventilatie speelt een rol bij het in stand houden van vochtproblemen. Vaak zijn kruipruimtes niet goed geventileerd, waardoor overmatig vocht niet goed afgevoerd kan worden. Het vocht bouwt zich op in de kruipruimte en zet zich af op de wanden en vloeren van de kruipruimte in de vorm van water.
Oplossingen voor water in kruipruimte
Genoeg over de oorzaken, laten we nu kijken hoe we het kunnen oplossen. Er zijn een aantal oplossingen om uw kruipruimte waterdicht te maken. Welke oplossing u nodig heeft hangt af van de wijze waarop het water in de kruipruimte terechtkomt, de hoeveelheid water en de druk van het grondwater. Ook uw budget is bepalend voor welke oplossing bij u past.
Kruipruimte waterdicht door bekuiping
In het kort, bij bekuiping worden de wanden van de kruipruimte van een nieuwe waterdichte cementeringslaag voorzien. In sommige gevallen moet er ook een nieuwe vloerplaat geplaatst worden. Dit hangt helemaal af van de constructie van de vloer en de mate van het vochtprobleem. Wanneer het grondwaterpeil erg hoog is kan het alsnog via de muur naar binnen komen. Een ding om rekening mee te houden is dat deze manier van uw kruipruimte waterdicht maken erg tijds- en arbeidsintensief is. Daarnaast is deze manier ook erg prijzig.
Kruipruimte waterdicht door drainage
Wanneer de druk van het grondwater te hoog is of wanneer er een grote hoeveelheid water ligt, is het slim om het grondwater te draineren. Dat kan op drie manieren: randdrainage, wanddrainage en vloerdrainage. Randdrainage wordt toegepast wanneer het grondwater via de klimnaad omhoog komt. Via een pomp wordt het water dan eens in de zoveel tijd afgevoerd naar het riool. Wanneer het grondwater via de vloer van de kruipruimte naar boven komt, wordt vloerdrainage toegepast. Bij vloerdrainage wordt er noppenfolie op de vloer aangebracht, daarop komt het opstijgend grondwater terecht en wordt zo afgevoerd naar een verzamelput. Bij wanddrainage wordt hetzelfde gedaan als bij de vloerdrainage maar daarnaast worden ook de muren voorzien van het noppenfolie. Ook alle drie de manieren van drainage is erg prijzig.
Kruipruimte waterdicht door TONZON vloerisolatie
Een goed alternatief voor bekuiping en drainage is TONZON vloerisolatie. Het is ten eerst een stuk goedkoper dan de bovenste twee opties en het scheelt een hoop installatietijd. TONZON vloerisolatie bestaat uit twee stappen. Ten eerste wordt de bodemfolie aangebracht en machinaal bevestigd aan de muren van de kruipruimte. Bij stap twee worden er thermokussens aangebracht tegen het plafond van de kruipruimte. De thermokussens zorgen ervoor dat de warmte, die vanuit de vloer naar beneden komt, wordt teruggekaatst naar boven. Zo behoudt uw vloer de warmte en heeft u uiteindelijk ook lagere stookkosten. Nu is de kruipruimte geïsoleerd. Voor een optimaal klimaat in uw kruipruimte is ook ventilatie essentieel. Door kruipruimte ventilatie kan het overmatige vocht, via ventilatie kokers, ontsnappen. Voor meer informatie, lees meer over TONZON vloerisolatie.
Hulp nodig?
Heeft u altijd water in uw kruipruimte staan, dan is TONZON vloerisolatie helaas niet genoeg. U heeft dan een van de duurdere oplossingen zoals bekuiping en drainage nodig. Wilt u weten wat uw kruipruimte nodig heeft en wat bij u de beste oplossing is? Neem eens vrijblijvend contact op met een van onze specialisten, wij komen graag langs voor een inspectie! Bel 085-3301100 of mail naar niels@broavloerisolatie.nl