Alles over vloerisolatie: Informatie, Prijzen en Soorten
Last van koude voeten door een koude vloer? En dat terwijl de verwarming op standje sauna staat? Laat uw vloer isoleren. Dat is niet alleen fijner voor uzelf, maar uw energierekening gaat er ook van omlaag. Benieuwd hoe BROA Vloerisolatie dit doet en wat u ermee kunt besparen?
Niels van den Broek, eigenaar BROA Vloerisolatie
Wat is vloerisolatie?
Simpelweg is het het isoleren van uw vloer vanuit de kruipruimte. Er wordt isolatiemateriaal aangebracht tegen de bovenkant de kruipruimte. Bij BROA Vloerisolatie doen we dit uitsluitend met TONZON vloerisolatiekussens.
Deze kussens werken hetzelfde als een thermosfles; ze houden warmte vast, veel langer dan een normale beker. Dezelfde werking vindt plaats onder uw vloer met isolatiekussens. De kussen houden warmte vast. Hierdoor wordt uw vloer sneller warm en blijft deze dus ook langer warm.
De TONZON isolatiekussens zijn gemaakt van 100% milieuvriendelijk materiaal. Daarnaast isoleren deze kussens beter dan de dikste pakken wil, EPS of purschuim. Dit komt door de de unieke manier van isoleren. Het TONZON isolatiekussen is het enige isolatiemateriaal met DUBO-keur, dit is een keurmerk voor duurzaam bouwen.
Welke vloer voor vloerisolatie?
Dat is een belangrijke vraag die wij graag beantwoorden met een tegenvraag: Heeft u een kruipruimte? Een kruipruimte is essentieel voor het aanbrengen van vloerisolatie. We brengen namelijk de vloerisolatie aan onder de vloer, tegen de bovenkant van de kruipruimte.
Vloerisolatie kan onder elke vloer worden aangebracht, zolang u maar een kruipruimte heeft die minimaal 45 centimeter diep is. Daarnaast moet er een ingang zijn naar uw kruipruimte.
Het maakt dus niet uit of u een houten vloer, betonnen vloer of tapijt op uw vloer hebt liggen. Onder elke soort vloerbedekking kan vloerisolatie. Daarnaast is het ook geen probleem als u vloerverwarming heeft.
Heeft u geen kruipruimte of is uw kruipruimte niet diep genoeg? We voorzien u graag van gratis advies. U woning is namelijk misschien wel geschikt voor bodemisolatie.
Wat is het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie?
Vloerisolatie en bodemisolatie zijn niet hetzelfde. Vloerisolatie wordt in uw kruipruimte tegen de bovenkant aangebracht, terwijl bodemisolatie juist op de bodem van uw kruipruimte wordt aangebracht.
Dit kan ook als u geen kruipruimte of geen ingang naar uw kruipruimte heeft. Er wordt vervolgens een tijdelijk gat gemaakt om bolletjes of piepschuim naar binnen te spuiten.
Deze materialen zijn helaas wel achterhaald en het warmteverlies is veel groter dan met TONZON thermoskussens. Om die reden bieden wij een dergelijke oplossing niet aan.
Waarom u voor vloerisolatie kiest
Waarom niet? Uw gezondheid profiteert ervan, evenals uw portemonnee. Hieronder de vier voordelen van vloerisolatie:
Wanneer uw verwarming aan staat is uw vloer ook warm
Nu denkt u misschien: ja, maar dat is toch logisch? Het zal u verbazen hoe onlogisch dit is voor de meeste huishoudens. Huizen met een kruipruimte verliezen namelijk het grootste deel van hun warmte door uitstraling naar beneden: naar de veel koudere kruipruimte en funderingsmuren. Dus staat uw verwarming heel hoog, maar blijft de vloer koud? Dan is vloerisolatie een slimme keuze.
Door middel van vloerisolatie wordt de warmtestraling vanuit het huis naar de kruipruimte tot nul gebracht. U verliest dus vrijwel geen warmte, waardoor uw vloer en voeten warm blijven.
Uw energieverbruik gaat omlaag
Zette u vaak, vanwege de koude vloer, de verwarming nog maar een standje hoger? En nog maar eentje? Want tja, het werd nog steeds niet warm. Dat is verleden tijd met vloerisolatie, want u heeft niet langer last van koude voeten en een koude vloer.
Doordat u uw verwarming niet meer op standje sauna hoeft te zetten, hoeft uw cv-ketel (of warmtepomp uiteraard) minder hard te werken en daardoor gaat uw energieverbruik omlaag. Niet alleen prettig voor u, maar ook voor het milieu.
Een gezonder klimaat in uw woning
Heeft u tapijt of een heerlijk vloerkleed in uw woonkamer? Dan is het zeker verstandig om uw vloer te isoleren. Wist u dat op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt 2 tot 3 keer zoveel allergenen voorkomen?
Allergenen zoals huisstofmijt zijn dol op koude en vochtige vloeren. Met vloerisolatie maakt u daar een einde, want dan wordt uw vloer warmer en droger en daar houdt de huisstofmijt niet van.
U bespaart geld
Het isoleren van uw vloer heeft een positieve invloed op uw energierekening. Zoals al eerder genoemd, gaat uw energieverbruik omlaag, hier hoort natuurlijk ook een besparing in geld bij.
Kortom, is het zinvol om vloerisolatie aan te laten brengen? Wij zeggen volmondig: JA!
Wat kost vloerisolatie?
Bent u inmiddels enthousiast geworden door de voordelen van vloerisolatie? Dan bent u waarschijnlijk nu benieuwd naar de kosten van vloerisolatie. U kunt zich vast voorstellen dat geen woning hetzelfde is en we daarom geen vaste prijs hanteren voor vloerisolatie.
De kosten voor vloerisolatie hangen bijvoorbeeld af van de grootte van uw kruipruimte, de toegankelijkheid van de kruipruimte, de benodigde materialen en de eventuele bijkomstigheid van kruipruimte ventilatie.
Subsidies voor vloerisolatie
Vanaf 1 januari 2024 zijn er nieuwe voorwaarden. Deze voorwaarden zijn beter en nog specifieker in vergelijking met 2023. Check de voorwaarden via deze link.
Wilt u graag de exacte prijs weten voor het isoleren van uw vloer? We maken graag een vrijblijvende offerte voor u.
Besparingen door vloerisolatie
Een vraag die we vaak krijgen is: Hoeveel bespaar je met vloerisolatie? U wordt er vast vrolijk van om te lezen dat u zowel in verbruik als in kosten bespaart met vloerisolatie. Niet alleen een energiebesparing, maar ook een kostenbesparing door vloerisolatie: wie wil er dan geen vloerisolatie?
Energiebesparing door vloerisolatie
Als u geen warmteverlies meer heeft richting de kruipruimte, hoeft u de verwarming niet meer heel hoog te zetten om de vloer warm te krijgen en houden. Deze wordt ook gewoon warm, wanneer u uw verwarming op een normale stand zet.
Uiteraard hangt uw besparing ook nog van andere factoren af zoals:
- Hoe hoog zet u de verwarming normaal?
- Hoe vaak zet u de verwarming aan?
- Laat u de verwarming ‘s nachts aan staan?
Als u bijna nooit thuis bent, staat de verwarming logischerwijs minder aan dan wanneer u wel veel thuis bent.
Besparing in de kosten
De gemiddelde besparing met vloerisolatie is ongeveer €210 per jaar op uw energierekening. Dat maak het aanschaffen van vloerisolatie erg zinvol.
Gaat u een nieuw huis kopen? Dan moet u een hypotheek afsluiten. Bij deze hypotheek kunt u direct een extra lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Hoewel hier een grens aan zit van €9000, is het nog steeds een manier om te besparen op de kosten van vloerisolatie.
We kunnen niet exact de energiebesparing met vloerisolatie voor uw woning berekenen, maar we kunnen u wel vertellen dat het een hele besparing is en dat u zo ook een bijdrage levert aan het verbeteren van het milieu.
Hoe werkt het aanbrengen van vloerisolatie?
Laten we allereerst beginnen met: we zijn binnen een dag weer weg. Daarnaast maken we geen rommel en als dat wel zo is, ruimen we dit uiteraard netjes op.
Voor het aanbrengen van vloerisolatie hoeven we alleen in de kruipruimte te zijn. Hier brengen we de TONZON thermokussens aan.
Stap 1: Toegang tot de kruipruimte
Doorgaans zijn er één of twee luiken naar de kruipruimte. In bijna alle gevallen is dit bij de voordeur en ergens in de woonkamer aan de andere kant van het huis. Wanneer de luiken open zijn, plaatsen we altijd een waarschuwingsbord, zodat u niet per ongeluk in het geopende kruipluik stapt.
Stap 2: Klaarleggen van materiaal
Nadat of eigenlijk tegelijkertijd met het openen van de kruipruimte, leggen we de benodigde materialen klaar. Dit zijn de thermokussens en de materialen waarmee we dit bevestigen.
Stap 3: Aanbrengen van TONZON vloerisolatiekussens
De kussens worden in de vorm van luchtzakken tegen de bovenkant van de kruipruimte aangebracht.
Resultaat: Nooit meer koude voeten
De kussens zorgen ervoor dat de warme lucht die via de bovenliggende vloer naar beneden komt, wordt teruggekaatst naar boven. Het resultaat is een vloer die beter op temperatuur is en minder tot geen warmte verliest.
Belangrijk: Op alle afbeeldingen ziet u het oranje zeil op de grond. Dit is de bodemisolatie die we in 95% van de gevallen ook plaatsen bij het aanbrengen van vloerisolatie. Zo bent u extra verzekerd van warme voeten en lagere stookkosten.
Bestaande vloerisolatie vervangen
Is er al vloerisolatie aangebracht onder uw vloer, dan is er een grote kans dat dit geen thermoskussens zijn. Het is dan een slimme keuze om de aanwezige isolatiematerialen te vervangen, voor nog meer warmte – en energiebesparing in uw woning.
Weet u niet zeker of er al vloerisolatie aanwezig onder uw vloer? Schroom niet om contact op te nemen voor gratis advies.
Vergeet de kruipruimte ventilatie niet
Ventilatie van de kruipruimte is net zo belangrijk als het isoleren van uw vloer. Als u gekozen heeft voor vloerisolatie, zullen we u ook altijd wijzen op de voordelen van vloerisolatie in combinatie met kruipruimte ventilatie.
Veelgestelde vragen
Wat kost vloerisolatie?
Dat hangt uiteraard af van de grote van uw woning en de materialen. Wilt u weten hoe de kosten worden opgebouwd? U leest het hier.
Waarom is kruipruimte ventilatie ook belangrijk bij vloerisolatie?
De kruipruimte is meestal een vochtige plek, omdat er geen ventilatie is. Een vochtige kruipruimte is vervelend en het kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Wanneer u uw vloer laat isoleren, laat dan ook gelijk uw kruipruimte ventileren.
Welke vormen van vloerisolatie zijn er?
Bij BROA werken we uitsluitend met thermokussens omdat deze optimaal (en maximaal) warmtebehoud garanderen. Er bestaan andere vormen van vloerisolatie zoals glaswol, steenwol, vlasplaten, eps-platen, schuimplaten, krukplaten, houtvezelplaten, gespoten PUR-schuim en uiteraard thermokussens. Waar de andere soorten isolatiematerialen nog steeds warmte verliezen, gebeurt dat bij thermokussens nauwelijks. Meer weten? Kijk onze video’s.
Waarom gebruiken jullie alleen materialen van TONZON?
TONZON vloerisolatie heeft zich bewezen als optimale vloerisolatie die toepasbaar is op alle soorten vloeren. De vloerisolatie aanpak van TONZON is een complete aanpak in isolatie van uw kruipruimte. Voor kruipruimten die nog niet zijn geïsoleerd alsook voor kruipruimtes die al een vorm van isolatie hebben.
Wat is de rc-waarde en waarom is dit belangrijk?
De rc-waarde is de isolatiewaarde van de gehele constructie: vloer en isolatiemateriaal. Voor een goede isolatiewaarde adviseren we een minimale rc-waarde van 3,5. U heeft dus een bepaalde dikte nodig om de minimale rc-waarde te bereiken. Met thermokussens is het niet nodig om een bepaalde dikte te nemen, hierbij gaat het om het aantal.