Wat is optrekkend vocht?
Optrekkend vocht, ook wel opstijgend vocht genoemd, is een veel voorkomend verschijnsel in de wanden en vloeren van, veelal oudere, gebouwen en woningen. Het ontstaat dan ook vaak wanneer er niet volledig vochtwerende materialen zijn gebruikt tijdens de bouw. Zo kan de muur en vloer vocht absorberen, waardoor optrekkend vocht kan ontstaan.
Gevolgen van optrekkend vocht
Er is sprake van optrekkend vocht wanneer het grondwater zich omhoogtrekt op het niveau van de woning. Het gevolg hiervan is dat de kruipruimte, keldervloer en muren in contact komen met het vocht. Met als resultaat vlekken, vocht en schimmels aan de onderkant van uw muren, terugkerende waterplassen in uw kelder en een vochtige kruipruimte. Plinten kunnen loskomen, laminaat kan gaan bollen, uw schilderwerk kan nat worden en het behang kan loskomen door optrekkend vocht. Optrekkend vocht kan ook schimmelvorming veroorzaken, wat zorgt voor een ongezond leefklimaat.
Welke problemen kunnen er ontstaan in de vloer en muren?
Doordat het vocht vanaf de grond via de kruipruimte naar boven komt, wordt als eerste uw vloer aangetast. Laminaat kan gaan bollen en hout kan gaan rotten. Kortom, foute boel. Daarna zijn de muren aan de beurt. Een muur, zeker als deze poreus is, kan zodanig veel water opnemen dat een voedingsbodem kan ontstaan voor hout aantastende algen of soortgelijke schimmels. De algen en schimmels kunnen de houtconstructie van uw woning of gebouw behoorlijk aantasten.
Hoe kan vocht in de kruipruimte worden opgelost?
Kruipruimtes kunnen overtollig vocht kwijt door de kruipruimte ventilatie. Maar tijdens vochtige periodes of bij verstopping van de ventilatieroosters worden de kruipruimtes alsnog te vochtig en trekt het vocht de vloer en muren in. Genoeg over de problemen, het belangrijkste is hoe u optrekkend vocht kunt voorkomen of oplossen.
Vloerisolatie helpt optrekkend vocht te voorkomen, maar alleen bodemfolie toepassen is niet genoeg. Uit ervaring weten wij dat een afgedichte laag, toegebracht op de bodem van de kruipruimte met schelpen of chips, geen gunstig effect heeft. Wat wel werkt is dubbele isolatie. Door te werken met bodemfolie en thermokussens bereiken we de optimale isolatie.
TONZON vloerisolatie
TONZON vloerisolatie maakt gebruik van beide en zorgt ervoor dat vocht buiten blijft en uw woning of gebouw beschermd is tegen optrekkend vocht. De bodemfolie houdt de warmte vast in de kruipruimte en voorkomt zo optrekkend vocht vanuit de ondergrond. Dat resulteert in een droge en warmere kruipruimte die warmte naar boven afgeeft aan uw vloer. Stap twee is het aanbrengen van de thermokussens. De TONZON specialisten creëren een luchtledige ruimte tussen uw ondervloer en de kussens. Daardoor is er geen warmteoverdracht naar onderen en wordt de warmte behouden. Al met al resulteert dit in een vochtvrije ruimte en bent u beschermt tegen optrekkend vocht.
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten, wij komen graag langs voor een inspectie! Bel 085-3301100 of mail naar niels@broavloerisolatie.nl